airbnb : ALTERNATIF MELANCONG MURAH DAH BERBALOI

Aku mula kenal air bnb ni sebenarnya sebagai salah satu benchmarking untuk project kerjalah. sgt sgt user friendly dan user experience yang mantop. err.. korang paham user experience.. aku cadang nak tulis pasal ni .. tapi tak sempat lagi nak menulis, best pasal ni.. nnt lah erk aku share.
eh . eh .. kita citer balik pasal  airbnb ni..okay
Airbnb ni… Sekali try terus paham mcm mana nak booking and manage. kalau uoll nak try silalaah pakai thru link yang aku bg kat bawah ni. sbbnya aku pun dpt credit .. korang pun dapat credit $25 and boleh deduct masa uolls buat booking nnt. kalau you all p booking without link aku ni.. korang tak dpt apa2 tau… rugi rugi.. sbb dulu takde sapa promote pasal airbnb ni. So ingat tau link ni… ingat airbnb ingat aku hehehehhe..
Tips mengunakan air bnb.
1. Set location and date check in and check out – mcm biasalahkan.
2. Pi kat set filter tu.. nak satu rumah ker.. share bilik ker .. or private ker
3. heheh RM or budget tu penting yerr..
4. Boleh navigate ikut map yang sebelah tu.. everytime korang gerakkan map,  lokasi apartment yang sedia ada pun berubah.
Ruby_hostel_鹿比_in_香港香港
pastikan cari host yang lain
5. Bila dah jumpa yang berkenan tu you all kena contact host dulu.. antar message pada dia tanya lah apa aynag patut korang nak tanya. sekiranya dia tgk kita ni mcm okay barulah akan approve kita. tapi teruskan tgk yang lain juga sbb belum tentu host tu akan terima kita tau.. ni habaq aawai awal sbb dulu aku pun tak tahu.. haha p terus tekan button booking.. melainkan ada tulis instant booking.
Conversation_with_David_-_Airbnb
communication with host

6. Approved means dah boleh proceed terus untuk booking .. boleh pakai credit card or paypal

Pengalaman di New york
Masa p di new york tahun lepas .. uoll tahulah situ hotel sgtlah mahal. tak mampu den!. p sana untuk training tetapi sbb family ikut tak sampai hati nak biarkan derang dok di hotel selama seminggu.   sah sahlah hotel pun kecik kan.
so we all terus booking ikut air bnb ni. ada yang okay.. respond cepat. tapi dengan mat salleh ni kita kena habaq sunggoh akan bawak anak. kita kena jujur lah dengan dia orng ni.  so ada yang mmg tak reply if kita bawak anak or bawak pets. untuk orang islam mcm kita ni kena lah tiengok dia ada bela anjing atau tak… penting tu..
Alhamdulillah ada yang 3/4 orang yang reply and aku pulak kena filter balik mengikut location yang sesuai.
Tapi yang best and kelakarnya.. kadang tu kita tak jumpa pun dengan host ni. bila kita kata nak sampai.. dia akan bg code kunci thru sms or email.  nak mencari tempat rahsia tu pulak heheh punyalah mencabar. sebijik mcm amazig race. keluar masuk mencari.
IMG_7126.JPG
Rumah ke 2
I think air bnb ni  femes kut di negara barat. sbb rumah yang we all masuk tu pun ada sorang dari German yang akan keluar pada hari yang sama we all  masuk.
IMG_6843.JPG
IMG_6839.JPG
finally jumpa lock tu.. tapi tak reti nak bukak pulak mangga tu.

IMG_8643.JPG
apartment in brooklyn

IMG_7085.JPG
outdoor. mcm sesame street kan.. yeay

IMG_8274.JPG

Comments

  1. Seronok baca pengalaman pergi New York wowwww....

    ReplyDelete
  2. eh.. hahaha... content ni saja main main dekat blogspot. refer kat http://modernmumthingy.com/travel-ke-new-york-amerika/ lagi details..

    ReplyDelete
  3. kod kunci through sms & emel tu saya pernah hadapi senario tu masa pergi sydney... masa sampai hotel tu dah malam. Masa tu sangat amaze dengan cara macam tu (jakun jap) , terus tanya kat en.suami - "tak hilang ke diaorang buat macam tu". hehehe.. then lepas tu pergi melbourne and tempat2 lain dah tak jakun dah... hahahahha.. lawak betul la kalau ingat balik

    ReplyDelete
  4. First baca ingatkan airtnb...hehehe

    ReplyDelete
  5. Saya pun suka guna airbnb,kiranya saya ni salah seorang regular customer airbnb lah. Hehehe... Hari tu pergi NZ, semua penginapan kat sana book dgn airbnb. Alhamdulillah, puas hati sangat2

    ReplyDelete

Post a Comment